Præmature småbørn og immunforsvar i virussæsoner

Især de ekstremt og meget for tidligt fødte børn har et mere eller mindre svækket immunforsvar i deres første 3 leveår. Derfor må vi voksne passe ekstra godt på dem ved dels at skærme dem mod for mange infektioner og vira, dels at styrke deres immunforsvar. Her er nogle helt konkrete tips.

Høj hygiejnestandard:

 • Hyppig udluftning
 • Fugt- og røgfrit indemiljø
 • Alle i familien må vaske hænderne grundigt, når de kommer hjem og jævnligt i dagens løb
 • Større søskende kan skifte tøj, når de kommer hjem fra institution
 • Generelt være opmærksom på at undgå smittekilder

Styrkelse af ammende mødres immunforsvar (og voksnes generelt)
Sund og varieret kost, begrænset indtagelse af stimulanser, følelsesmæssig og mental balance, motion, natur og en god søvn er grundlæggende basis for et godt immunforsvar.
Og vi må også være opmærksomme på, at snavs fra naturen som fx have, skov, strand og kontakt med dyr styrker immunforsvaret.
De ovennævnte grundregler gælder selvfølgelig ikke alene for ammende mødre, men også for voksne i almindelighed og for børn og unge.
Bl.a. fordi vores kost i dag er forædlet, har vi behov for at supplere den med kosttilskud. Der er forsket en del i, hvad det generelle behov er, og speciallæge i almen medicin Claus Hancke er en af de læger, der har viet mange år af sin lægefaglige praksis til det felt. Hans anbefalinger til voksne er følgende:
Et dagligt multivitamin-/mineralprodukt uden jern samt en daglig dosis af Omega 3-6-9 olie og mælkesyrebakterier. Essentielle fedtsyrer er bl.a. hjernens byggesten. Mælkesyrebakterierne er vigtige for en god tarmflora og dermed for mave-tarmfunktionen, som er kroppens hovedmotor og derfor er vigtig for immunforsvaret.
Derudover følgende supplerende tilskud:

 • Vitamin-C (samlet dagsdosis 2.000 mg)
 • Vitamin-D3 (samlet dagsdosis 100 µg)
 • Selen (samlet dagsdosis 100-200 µg)
 • Magnesium (samlet dagsdosis 500 mg)

Du kan indtage alle de nævnte vitaminer og mineraler – undtagen magnesium – i væsentligt større doser, når du i perioder har behov for at booste immunforsvaret (følg linket her for info om doser). Og du kan supplere med 20 dråber Echinacea to gange dagligt.


Styrkelse af immunforsvaret til spædbørn
Modermælk, sutten på brystet, kærlig omsorg og god hygiejne er den helt basale beskyttelse mod infektioner og vira.
Udmalket modermælk bør ikke nedfryses, da en del af antistofferne da vil gå tabt.
Ophold udendørs i den friske luft er godt for barnets for immunforsvar. Dog ikke i meget fugtigt vejr.


Styrkelse af immunforsvaret til børn over 6 måneder, som ikke ammes
Til spædbørn over 6 måneder kan en varieret kost evt. suppleres med tilskudsblandingen Allomin Syrnet 2. Den indeholder alle de nedenfor nævnte vitaminer og mineraler plus en del flere (bemærk, at den indeholder komælk).


Er barnet over 1 år, og ammes det ikke, bør det som tilskud til sund og varieret kost have:

 • Et dagligt multivitamin/-mineraltilskud. Vælg produkt ud fra renhed (ingen kemiske tilsætningsstoffer) og ud fra, om det indeholder vitamin A, B6, C og D samt selen, zink og magnesium. Se et stort udvalg af vitaminer og mineraler her.
 • D-vitamin til småbørn (spray) eller D-vitamin til småbørn (dråber)
 • I vintersæsonen gerne et tilskud af Strath, der er immunstyrkende
 • Essentielle fedtsyrer. Gerne Udos Choice eller Livets Olie.
 • Mælkesyrebakterier/probiotika, som er et tilskud af gavnlige tarmbakterier. Fx Udo´s Choice probiotika for børn (0-5 eller 5-15 år) eller NDS Probiotic I.L.D. 10. Minimum 70 % af dit barns immunsystem er placeret i og omkring fordøjelsen.

Er du i tvivl om dosis eller andet, så tal med din sundhedsplejerske eller læge.


Nummer 2 på vej? Undgå at virus hos mor påvirker fostrets hjerneudvikling
En artikel i Journal of Psychiatric Research beskriver et forsøg, der har påvist, at et højere niveau af cholin hos den gravide giver øget beskyttelse mod hjerneskader som følge af virale åndedrætsinfektioner hos fostret. Cholin er et næringsstof, der er essentielt for udviklingen af fostrets hjerne.
Ifølge forskningslederen fra Centers for Disease Control and Prevention (CDC) i Colorado påvirker virus hos den gravide fostres hjerneudvikling. Det gælder også Coronavirus.
Han udtaler, at det er væsentligt for sundhedsvæsnet – og for vordende mødre – at være klar over, at et naturligt næringsstof kan indtages under graviditeten for at beskytte fostre og nyfødte mod problemer med hjernens udvikling. Han nævner også folsyre og andre vitaminer. Læs mere her.
Cholin kan købes som kosttilskud.


Præmaturbogen indeholder info om præmature og immunforsvar, ligesom sund kost og mange andre trivselsforhold er beskrevet nøje.